Långtur med Ångbåten på Lagan.

På eftermiddagen lämnar vi bryggan nedanför Rökeriet och någon av passagerarna får ”ge signal” med ångvisslan som meddelar alla i Laholm att nu är S/S Lagaholm på ute på Lagan igen. Under järnvägsbron hör du tågen på Västkustbanan dundra förbi för att en stund senare höra korna råma från stranden. I ”Klämmet” blir det forsränning för att en stund senare i lugn takt passera Ösarps ö där korna går och betar. Kanske du kan få syn på vår vackra fågel Kungsfiskaren i strandbrinken.

Vid Åmot passerar vi ”stilla havsflottan”, båtar som ligger vid sin brygga mest hela sommaren men är en fin sommarbostad för de gäster som kommer från inlandet. När vi kommer nedströms Åmot (där åarna möts) ser vi oftast Häger som samlar in mat ur Lagans alla läckerheter. Bakom flodkröken ska vi under bron där trafiken på E 6 dundrar fram. Om någon vill kan vi ”ge signal” ur ångvisslan under broarna för att uppmärksamma de fartyg som kommer runt flodkröken på väg upp till Laholm. När vi är nedanför Snapparp så har vi småbåtshamnen på Babords sida (vänster sida om du står i färdriktningen) och där ska vi lägga till på uppfärden.

Nu kan vi se havet!  Vi vänder vid strandbrinken på Lagaoset och hör havets vågor brusa. Här har vi oftast vinden in från Aktern när vi går uppströms igen. Vid Hökhult lägger vi till och håller en halvtimmes rast. Du kan äta vid bord med tak över och känna doften från strandskogen. Behöver du besöka huset med ett hjärta på dörren så finns det här också. På resan uppströms brukar någon av passagerarna få avlägga ett Styrmans/Rorgängarprov. När vi kommer in mot Laholm är det åter tid för en signal i ångvisslan för att annonsera vår ankomst till bryggan.